Guatemala: Dvanáct zajímavých míst středoamerické země

Guatemala je čarokrásná středoamerická země, kam se nejezdí jen tak lelkovat a ubíjet čas. Guatemala nabízí na každém kroku poznání: jiné krajiny, jiných lidí, jiné kultury. Bylo by škoda výzev neuposlechnout. Guatemala, to jsou hory, sopky, jezera, ale také stará předkolumbovská kultura. Výtečně chutnající jídla, malebně vyhlížející indiáni v etnických oděvech. Turistická infrastruktura v okolí nejnavštěvovanějších památek je na velmi dobré úrovni.

Guatemala: Co stojí za poznání

Antigua Guatemala, bývalé hlavní město
Antigua Guatemala, bývalé hlavní město

Antigua Guatemala

Antigua Guatemala, obecně pouze Antigua, je bývalé hlavní město Guatemaly. Leží ve stínu sopek Fuego, Agua a Acatenango v nadmořské výšce asi 1600 metrů.

Město bylo založeno roku 1543. Nejstarší budovy jsou v koloniálním stylu.  Nacházejí se zde i stavby renesanční a raně barokní.  Roku 1773 přišla zkáza. Podstatnou část Antiguy zasáhlo zničující zemětřesení. Tři roky poté, v roce  1776, byly všechny instituce a úřady přemístěny do současné metropole Ciudad de Guatemala.

V roce 1979 se Antigua dostala na seznam světového dědictví UNESCO. Město je považováno za kulturní klenot pro svou vzácnou krásu, živou kulturu a historický význam. Pozoruhodností světového významu je monumentální velikonoční pieta – průvody, procesí a kobercová výzdoba celého města.

Guatemala, Atitlán, největší středoamerické jezero.
Guatemala, Atitlán, největší středoamerické jezero.

Atitlán, největší středoamerické jezero

Atitlán je jezero, které vzniklo naplněním sopečné kaldery. Nachází se v horském masivu Sierry Madre na západě Guatemaly v departementu Sololá. Atitlán je nejhlubší jezero ve střední Americe. Jeho průměrná hloubka je 220 metrů, místy dno dosahuje až 340 metrů. Je asi 12 kilometrů dlouhé a pět kilometrů široké. Jeho plocha činí 130,1 km² s objemem 20 kilometrů krychlových sladké vody.

Castillo de San Felipe de Lara, pevnostní hrad na břehu řeky Rio Dulce
Castillo de San Felipe de Lara, pevnostní hrad na břehu řeky Rio Dulce

Castillo de San Felipe de Lara

Castillo de San Felipe de Lara, pevnostní hrad. Stojí v místech, kde Río Dulce vtéká do jezera El Golfete. Hrad byl zbudován v roce 1644 na ochranu přístavu San Antonio de las Bodegas na jižním břehu jezera Izabalpřed útoky anglických pirátů.  Pevnost je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO a je oblíbenou  regionální i mezinárodní turistickou zajímavostí.

Flores, ostrovní město

Flores leží v guatemalském regionu Petén. Slouží jako základna zájemcům o prohlídku mayského Tikalu. Jedná se o souměstí: Zatímco Santa Elena a San Benito leží na břehu jezera Lago Petén Itzá, Flores se rozkládá na ostrově, který je s pevninou spojen. V Santa Eleně/Flores je mezinárodní letiště, na které přilétají turisté cestující s mezipřistáním v Mexiku. Flores, samo o sobě zajímavé, poskytuje turistům veškeré zázemí. Město Flores vyniká gautemlaskou gastronomií.

Víc v samostatném článku.

Chichicastenango, horské městečko proslulé indiánskými trhy
Chichicastenango, horské městečko proslulé indiánskými trhy

Chichicastenango

Chichicastenango, guatemlaské město ležící ve výšce kolem dvou tisíc metrů nad mořem. Každý týden ve čtvrtek a v neděli, před svátky i v jiné dny, se ve městě konají v celé zemi proslulé mayské trhy. Prodávající přicházejí z horských osad nebo z jiných měst, aby nabídli své výrobky,  výpěstky, sebrané rostliny a koření, domácí zvířectvo, maso, vařivo, ale také současné zboží denní potřeby (i nepotřeby), antikvární předměty, obnošené šatstvo a obuv, semena, nástroje a příze.

Guatemala, Livinston. Město v deltě řeky Rio Dulce
Guatemala, Livinston. Město v deltě řeky Rio Dulce

Livingston

Garífunské město v deltě řeky Rio Dulce. Do Livingstonu vedou jen vodní cesty – podél pobřeží Karibiku nebo po řece Rio Dulce. Město je znám o početnou komunitou etnických Garígunů, což jsou míšenci původního indiánského obyvatelstva a někdejčích černých otroků. Ve městě je snadné domluvit se anglicky. Město má svéráznou etnickou atmoféru.

Panajachel, nejoblíbenější guatemalská rekreační destinace
Panajachel, nejoblíbenější guatemalská rekreační destinace

Panajachel

Panajachel, nejoblíbenější guatemalská rekreační destinace. Město leží v západní vysočině Guatemaly, na severním břehu jezera Atitlán. Největším lákadlem rušného Panajachel je Atitlánské jezero, sopky Tolimán, San Pedro Atitlán a výlety lodí do svérázných městeček vystavěných na příkrých březích jezera.

Guatemala, Rio Dulce. Po řece jsou provozovány vyhlídkové plavby.
Guatemala, Rio Dulce. Po řece jsou provozovány vyhlídkové plavby.

Rio Dulce

Řeka na jihovýchodě Guatemaly, která u Livingstonu ústí do Karibského moře. Po řece jsou provozovány vyhlídkové plavby. Lokalita po obou březích byla v roce 1955 vyhlášena chráněnou oblastí Río Dulce National Park. Důvodem chránění je velkolepá scénická krása a biotop ohrožené fauny.

Guatemala, San Pedro La Laguna, město na břehu jezera Atitlán.
Guatemala, San Pedro La Laguna, město na břehu jezera Atitlán.

San Pedro La Laguna

San Pedro La Laguna, město na břehu jezera Atitlán a v úpatí stejnojmenné sopky, návštěvníky přitahuje. V letovisku nacházejí i mnoho příležitostí k adrenalinovým sportům, k poznávání maysko-guatemalské kultury, a také k celoživotnímu vzdělávání. Nejatraktivnější cestou je doprava lodíPanajachel. Do San Pedra La Laguna sice přijíždějí „jednodenní“ turisté, značná část návštěvníků se ale zdrží. Nízké životní náklady v San Pedru je lákají k delšímu pobytu.

Guatemala, Santiago Atitlán. Městečko položené u jezera Atitlán
Guatemala, Santiago Atitlán. Městečko položené u jezera Atitlán

Santiago Atitlán, Atitlánský svatý Jakub

Městečko položené u jezera Atitlán má silnou domorodou populaci Mayů. Většina návštěvníků přijíždí po jezeře od Panajachel. Santiago Atitlán je dobrým místem pro poznání maysko-guatemalské kultury. V Santiagu Atitůín je svatyně Maximóna, zvaného též San Simón. To je mayské  božstvo uctívané v západní Guatemale. V Santiagu Atitlán se každoročně v březnu koná velký festival hudby a umění.

Guatemala, Tikal, archeologické naleziště  největšího a nejdůležitějšího mayského města
Guatemala, Tikal, archeologické naleziště  největšího a nejdůležitějšího mayského města

Tikal

Tikal, archeologické naleziště  největšího a nejdůležitějšího mayského města. Ve střední Americe se nacházejí i jiné mayské stavební památky. Tikal mezi nimi vyniká rozsáhlostí lokalityimpozantností nalezených a odkrytých budov, chrámů a dalších stavebních prvků obklopených džunglí. Návštěvníci mezi nimi volně procházejí, na některé budovy mohou vystoupat, poslouchat zvuky džungle a z výšky získat ucelený pohled na kdysi mocné mayské sídlo. Zbytky Tikalu jsou od roku 1979 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Guatemala, Antigua, Velký pátek a Velikonoce v Antigui.
Guatemala, Antigua, Velký pátek a Velikonoce v Antigui.

Semana Santa, Velikonoce v Antigui

Velký pátek a Velikonoce v Antigui. Co je pro jižní Ameriku konec masopustu, karneval, tím jsou pro střední Ameriku Velikonoce. Nikde jinde není „Velký týden“ – Semana Santa prožíván vroucněji (a pompéznějí), než v v někdejším hlavním městě Guatemaly Antogui. Stovky tisíc návštěvníků ročně přijíždějí do Atiguy, aby zažili komponované ukřižování, pohřeb a zmrtvýchvstání Ježíše Krista a zhlédli městskou výzdobu, která nemá ve světě obdoby.

Všecny články o zemi

  1. Guatemala: Dvanáct zajímavých míst středoamerické země
  2. Jídlo v Guatemale: Za málo peněz hodně dobré muziky
  3. Chichicastenango: Největší mayské trhy v Guatemale
  4. Guatemale: I ten nejopatrnější cestovatel může narazit
  5. Guatemalský Tikal: Kdysi nejmocnější sídlo Mayů
  6. Z garífunského Livingstonu po řece Rio Dulce
  7. Flores: Ostrovní město plné chutí nedaleko mayského Tikalu
  8. Santiago Atitlán: Zde přebývá mayské božstvo Maximón
  9. Antigua: Město vzácné krásy ze seznamu UNESCO
  10. Panajachel: Rušné letovisko na břehu jezera Atitlán
  11. San Pedro La Laguna: Místo, které nelze minout
  12. Velká reportáž o Velikonocích a Velkém pátku v Antigui