Jídlo v Guatemale: Za málo peněz hodně dobré muziky

Co se jídla v Guatemalé týká, budou zřejmě spokojeni všichni návštěvníci. A to i tací, kteří na cestách přikládají poznání místní kuchyně značnou váhu. Guatemalská gastronomie odráží vlivy mayské, středoamerické a mexické. Vyznačuje se pestrostí chutí, vůní i barev. Je bohatá na místní ovoce, zeleninu a koření. Vyberou a pochutnají si „masojedi“ i vegetariáni. Převládající kukuřičná mouka je přirozeně bez lepku, používaný cukr třtinový. Jídlo v Guatemale je velice chutné a není drahé.

Jídlo v Guatemale nezvedne cestovní rozpočet

Při cestě do Guatemaly odpadají starosti se stravováním. Hlavně v turisty navštěvovaných místech je výběr možností značný.

Při sestavování rozpočtu na individuální cestování, a nebo při zájezdu bez stravování stačí vyčlenit si takovou částku, jakou by člověk utratil při cestování po Česku. Vyúčtování po návratu se pak zřejmě dostane „do černých čísel“.

  1. Kdo je zvyklý jíst kdekoliv na cestách v restauracích, zaplatí za jídlo relativně nejvíc.
  2. Kdo má ve zvyku „jíst na ulici“, bude s cenami spokojen a jídlem nadšen.
  3. Ti, kteří cestují s omezenějším rozpočtem a hodlají nakupovat potraviny v marketech, neutratí víc, než by za totéž dali v Česku. Spíš méně. Záleží na jejich výběru.

Markety jsou zásobeny jako jinde na světě, a jako jinde lze platit kartou. Při hotovostních platbách v menších obchodech a na trhu je požadována jen místní měna.

Třebaže jsou v Guatemale zastoupeny mezinárodní řetězce rychlého občerstvení, domácí produkce je chutnější, levnější – a hlavně místně specifická.

Kukuřice, kukuřice, kukuřice

Hlavní surovinou guatemalské kuchyně je kukuřice. Než je semleta na mouku, prochází procesem nixtamalizace. Při něm je celé neoloupané zrno namočeno a pak vařeno v alkalické, nejčastěji vápenné vodě, až poté je loupáno. Teprve takto připravená, promytá a ještě vlhká kukuřice se mele, usuší, rozmělní a používá.

To vysvětluje, proč se třeba na mayských trzích v Chichicastenangu kromě pytlů s kukuřičnými zrny prodává také vápno.

A je to vůbec k jídlu?

Dalšími rozšířenými plodinami v guatemalské národní kuchyni jsou fazole, brambory, maniok, plantainy, rýže.

  1. Ze zeleniny v Guatemale převládají rajčata všemožných odrůd, různé papriky, zelí, okurky, cibule, tykve, mrkev, vodní i žluté melouny a ředkvičky.
  2. Z ovocných druhů to jsou ananasy, banány, mango, avokádo, papája, citrusy všech možných druhů.
  3. A dále množství plodin, u nichž Středoevropan ani nerozpozná, zda jsou ovocem, zeleninou, anebo jen nějakým okrasným plodem využitelným k náboženským účelům (viz články o božstvu Maximón a o Velikonocích).

Pálí, opravdu pálí!

Průnik mexické gastronomie je patrný i v kořenění jídel. Zatímco panamská a kostarická kuchyně nijak zvlášť nekoření a nikaragujské pokrmy voní většinou jen kvalitními použitými surovinami, v kuchyni guatemalské už „ohně planou“.

S paprikami a papričkami, jejichž postavení na Scovilleho žebříčku pálivosti je ve vyšších patrech, se turista setká v marketech i na tržnici. Koupit si některé druhy a na zkoušku se do nich hned zakousnout, může zajisti „pořádně horkou chvilku“.

Guatemala: Na čem si pochutnat

Guatemala. Comida corrida je označení obměnitelného denního menu.

Comida corrida, denní hlavní jídlo

Úplná menu jsou připravována v levných lidových jídelnách zvaných comedores. Menu skládající se z hlavního jídla (maso, kombinace příloh, zeleniny a tortilly) se nazvají comida corrida. Je to podobné jako v Kostarice je denním jídlem casada.

Součástí comida corrida někdy bývá i polévka a nápoj, ale ne vždy. Comida corrida stojí od tří dolarů do pět dolarů.

Guatemala, příprava buritos.

Buritos a enchiladas

Také buritos je pokrm, který má guetamalská kuchyně společný s mexickou. Jedná se o kukuřičnou placku, tortillu, která se (někdy) nejdřív trochu pomastí, pak různě naplní (kousky masa, zelenina, fazole…) a dochutí – qucamole, majonéza, červená nebo zelená omáčka (salsa verde, salsa rojo). Stočí se do válečku – a jí nejčastěji je z rukou.

Velmi podobné jsou enchiladas, rovněž plněné kukuřičné placky. Ty se ale dál zapékají s nějakou pikantní omáčkou.

Guatemala, tacos, oblíbené pouliční jídlo mnoha „tváří“. Co si zákazník vybere, to na placce má.

Tacos

Tacos jsou malé kukuřičné placky, obvykle vyšší než tortilly. Na ně se vrší doslova vše možné: různě upravené maso (mleté nebo jemně natrhané), fazole, bramborový salát… Další vrstvou může být salát z různých druhů jemně krájené syrové zeleniny.

Při pouličním prodeji si zákazník volně nabere nakládanou zeleninu (velmi, velmi ostrou) a dochutí si nějakou omáčkou (také velmi pálivou). V restauracích jsou tyto dochucovací ingredience na stolech k volnému použití. Kdo podlehne českému zvyku „je to zadarmo, tak si toho dopřeju hodně“, sám sebe vytrestá za „zachtivost“. Poznat skutečnou chuť vybraných tacos pak už nemá šanci – ostrá zelenina a omáčka vše přebijí.

Guatemala. Empanada, empanadas, smažené plněné taštičky

Empanada, empanadas

Doslova pochoutkou jsou empanadas, smažené taštičky plněné nejrůznější náplní. Tou je třeba mleté maso, sýr, ryby, mořské plody. Těsto na empanadas se zadělává z pšenižné mouky, což pro někoho, komu se už „zajídají“ kukuřičné tortilly, může znamenat úlevu.

Také empanadas si podle své chuti zákazník doplní ostrou kyselou zeleninou a různými salsami. Na ulicích zelenina bývá ve velkých sklenicích na pultu, v restauracích na stolech k volnému použití.

Guatemala, Flores.

K volnému použití jsou například i ovocné zálivky na řezy sladkých moučníků, které vedle slaných pokrmů také prodávají u pouličních stánků.

Chorizo, hispánská „klobása“

Ve stáncích a v otevřených samoobslužných restauracích se prodávají také opékané klobásy tipu chorizo, jak jsou známy z hispánské kuchyně. Také k nim se jako příloha podávají tortilly.

Placky neslouží jen k zakusování. Rovněž se jimi nabírají různé omáčky. Klobása se nejčastěji bere do ruky, ale plastové příbory a ubrousky bývají u pultu k dispozici.

Plantainy jako u nás brambůrky

Děti a mládež chroupající z kornoutu nebo ze sáčku smažené lupínky, to jev stejný jako u nás. Jenže ve střední Americe (a tedy i v Guatemale) to nejsou lupínky bramborové, a plantainové. Plantainy jsou druh banánů za syrova nepoživatelný, po uvařená, upečení či usmažený však velmi chutný.

„Hambáč“na guatemalský způsob

Na venkovním tálu se opékají plátky párků s cibulí a spolu s nimi napůl překrojená podlouhlá pšeničná žemle. Na z obou stran opečenou půlku je nanesen kečup, notná dávka cibule a opečené uzeniny, Pak znovu kečup, guacamole, majonéza a sekané ochucené zelí. Přikryje se druhou opečenou půlkou. A aby člověk věděl, jak se do toho  skoro půlkilového díla pustit, šikmo se překrojí.

To je guatemalský pouliční „hamburger“. A ať si „nutriční specialisté“ zkusí něco mu vytýkat.

A co ještě?

Jablka na špejli obalená polevou nebo čokoládou. Ochucený ananas vyřezaný do tvaru růže. Džusy samotné, ovocné šťávy „říznuté“ výtečným (a levným) rumem. A další a další… Tak chutná Guatemala.

Všecny články o zemi

  1. Jídlo v Guatemale: Za málo peněz hodně dobré muziky (05. 05. 2018)
  2. Chichicastenango: Největší mayské trhy v Guatemale (05. 06. 2018)
  3. Guatemalský Tikal: Kdysi nejmocnější sídlo Mayů (10. 05. 2018)
  4. Z garífunského Livingstonu po řece Rio Dulce (10. 06. 2018)
  5. Flores: Ostrovní město plné chutí nedaleko mayského Tikalu (15. 05. 2018)
  6. Santiago Atitlán: Zde přebývá mayské božstvo Maximón (20. 05. 2018)
  7. Antigua: Město vzácné krásy ze seznamu UNESCO (20. 06. 2018)
  8. Panajachel: Rušné letovisko na břehu jezera Atitlán (25. 05. 2018)
  9. San Pedro La Laguna: Místo, které nelze minout (30. 05. 2018)