Co se jídla v Guatemalé týká, budou zřejmě spokojeni všichni návštěvníci. A to i tací, kteří na cestách přikládají poznání místní kuchyně značnou váhu. Guatemalská gastronomie odráží vlivy mayské, středoamerické a mexické. Vyznačuje se pestrostí chutí, vůní i barev. Je bohatá na místní ovoce, zeleninu a koření. Vyberou a pochutnají si „masojedi“ i vegetariáni. Převládající kukuřičná mouka je přirozeně bez lepku, používaný cukr třtinový. Jídlo v Guatemale je velice chutné a není drahé.
Jídlo v Guatemale nezvedne cestovní rozpočet
Při cestě do Guatemaly odpadají starosti se stravováním. Hlavně v turisty navštěvovaných místech je výběr možností značný.
Při sestavování rozpočtu na individuální cestování, a nebo při zájezdu bez stravování stačí vyčlenit si takovou částku, jakou by člověk utratil při cestování po Česku. Vyúčtování po návratu se pak zřejmě dostane „do černých čísel“.
- Kdo je zvyklý jíst kdekoliv na cestách v restauracích, zaplatí za jídlo relativně nejvíc.
- Kdo má ve zvyku „jíst na ulici“, bude s cenami spokojen a jídlem nadšen.
- Ti, kteří cestují s omezenějším rozpočtem a hodlají nakupovat potraviny v marketech, neutratí víc, než by za totéž dali v Česku. Spíš méně. Záleží na jejich výběru.
Markety jsou zásobeny jako jinde na světě, a jako jinde lze platit kartou. Při hotovostních platbách v menších obchodech a na trhu je požadována jen místní měna.
Třebaže jsou v Guatemale zastoupeny mezinárodní řetězce rychlého občerstvení, domácí produkce je chutnější, levnější – a hlavně místně specifická.
Kukuřice, kukuřice, kukuřice
Hlavní surovinou guatemalské kuchyně je kukuřice. Než je semleta na mouku, prochází procesem nixtamalizace. Při něm je celé neoloupané zrno namočeno a pak vařeno v alkalické, nejčastěji vápenné vodě, až poté je loupáno. Teprve takto připravená, promytá a ještě vlhká kukuřice se mele, usuší, rozmělní a používá.
To vysvětluje, proč se třeba na mayských trzích v Chichicastenangu kromě pytlů s kukuřičnými zrny prodává také vápno.
A je to vůbec k jídlu?
Dalšími rozšířenými plodinami v guatemalské národní kuchyni jsou fazole, brambory, maniok, plantainy, rýže.
- Ze zeleniny v Guatemale převládají rajčata všemožných odrůd, různé papriky, zelí, okurky, cibule, tykve, mrkev, vodní i žluté melouny a ředkvičky.
- Z ovocných druhů to jsou ananasy, banány, mango, avokádo, papája, citrusy všech možných druhů.
- A dále množství plodin, u nichž Středoevropan ani nerozpozná, zda jsou ovocem, zeleninou, anebo jen nějakým okrasným plodem využitelným k náboženským účelům (viz články o božstvu Maximón a o Velikonocích).
Pálí, opravdu pálí!
Průnik mexické gastronomie je patrný i v kořenění jídel. Zatímco panamská a kostarická kuchyně nijak zvlášť nekoření a nikaragujské pokrmy voní většinou jen kvalitními použitými surovinami, v kuchyni guatemalské už „ohně planou“.
S paprikami a papričkami, jejichž postavení na Scovilleho žebříčku pálivosti je ve vyšších patrech, se turista setká v marketech i na tržnici. Koupit si některé druhy a na zkoušku se do nich hned zakousnout, může zajisti „pořádně horkou chvilku“.
Guatemala: Na čem si pochutnat
Comida corrida, denní hlavní jídlo
Úplná menu jsou připravována v levných lidových jídelnách zvaných comedores. Menu skládající se z hlavního jídla (maso, kombinace příloh, zeleniny a tortilly) se nazvají comida corrida. Je to podobné jako v Kostarice je denním jídlem casada.
Součástí comida corrida někdy bývá i polévka a nápoj, ale ne vždy. Comida corrida stojí od tří dolarů do pět dolarů.
Buritos a enchiladas
Také buritos je pokrm, který má guetamalská kuchyně společný s mexickou. Jedná se o kukuřičnou placku, tortillu, která se (někdy) nejdřív trochu pomastí, pak různě naplní (kousky masa, zelenina, fazole…) a dochutí – qucamole, majonéza, červená nebo zelená omáčka (salsa verde, salsa rojo). Stočí se do válečku – a jí nejčastěji je z rukou.
Velmi podobné jsou enchiladas, rovněž plněné kukuřičné placky. Ty se ale dál zapékají s nějakou pikantní omáčkou.
Tacos
Tacos jsou malé kukuřičné placky, obvykle vyšší než tortilly. Na ně se vrší doslova vše možné: různě upravené maso (mleté nebo jemně natrhané), fazole, bramborový salát… Další vrstvou může být salát z různých druhů jemně krájené syrové zeleniny.
Při pouličním prodeji si zákazník volně nabere nakládanou zeleninu (velmi, velmi ostrou) a dochutí si nějakou omáčkou (také velmi pálivou). V restauracích jsou tyto dochucovací ingredience na stolech k volnému použití. Kdo podlehne českému zvyku „je to zadarmo, tak si toho dopřeju hodně“, sám sebe vytrestá za „zachtivost“. Poznat skutečnou chuť vybraných tacos pak už nemá šanci – ostrá zelenina a omáčka vše přebijí.
Empanada, empanadas
Doslova pochoutkou jsou empanadas, smažené taštičky plněné nejrůznější náplní. Tou je třeba mleté maso, sýr, ryby, mořské plody. Těsto na empanadas se zadělává z pšenižné mouky, což pro někoho, komu se už „zajídají“ kukuřičné tortilly, může znamenat úlevu.
Také empanadas si podle své chuti zákazník doplní ostrou kyselou zeleninou a různými salsami. Na ulicích zelenina bývá ve velkých sklenicích na pultu, v restauracích na stolech k volnému použití.
K volnému použití jsou například i ovocné zálivky na řezy sladkých moučníků, které vedle slaných pokrmů také prodávají u pouličních stánků.
Chorizo, hispánská „klobása“
Ve stáncích a v otevřených samoobslužných restauracích se prodávají také opékané klobásy tipu chorizo, jak jsou známy z hispánské kuchyně. Také k nim se jako příloha podávají tortilly.
Placky neslouží jen k zakusování. Rovněž se jimi nabírají různé omáčky. Klobása se nejčastěji bere do ruky, ale plastové příbory a ubrousky bývají u pultu k dispozici.
Plantainy jako u nás brambůrky
Děti a mládež chroupající z kornoutu nebo ze sáčku smažené lupínky, to jev stejný jako u nás. Jenže ve střední Americe (a tedy i v Guatemale) to nejsou lupínky bramborové, a plantainové. Plantainy jsou druh banánů za syrova nepoživatelný, po uvařená, upečení či usmažený však velmi chutný.
„Hambáč“na guatemalský způsob
Na venkovním tálu se opékají plátky párků s cibulí a spolu s nimi napůl překrojená podlouhlá pšeničná žemle. Na z obou stran opečenou půlku je nanesen kečup, notná dávka cibule a opečené uzeniny, Pak znovu kečup, guacamole, majonéza a sekané ochucené zelí. Přikryje se druhou opečenou půlkou. A aby člověk věděl, jak se do toho skoro půlkilového díla pustit, šikmo se překrojí.
To je guatemalský pouliční „hamburger“. A ať si „nutriční specialisté“ zkusí něco mu vytýkat.
A co ještě?
Jablka na špejli obalená polevou nebo čokoládou. Ochucený ananas vyřezaný do tvaru růže. Džusy samotné, ovocné šťávy „říznuté“ výtečným (a levným) rumem. A další a další… Tak chutná Guatemala.
Všecny články o zemi
- Guatemala: Dvanáct zajímavých míst středoamerické země
- Jídlo v Guatemale: Za málo peněz hodně dobré muziky
- Chichicastenango: Největší mayské trhy v Guatemale
- Guatemale: I ten nejopatrnější cestovatel může narazit
- Guatemalský Tikal: Kdysi nejmocnější sídlo Mayů
- Z garífunského Livingstonu po řece Rio Dulce
- Flores: Ostrovní město plné chutí nedaleko mayského Tikalu
- Santiago Atitlán: Zde přebývá mayské božstvo Maximón
- Antigua: Město vzácné krásy ze seznamu UNESCO
- Panajachel: Rušné letovisko na břehu jezera Atitlán
- San Pedro La Laguna: Místo, které nelze minout
- Velká reportáž o Velikonocích a Velkém pátku v Antigui